Pol·lèntia, la ciutat romana

A la ciutat romana de Pol·lèntia, a Mallorca, ja han començat a restaurar el fòrum romà. El Ministeri de Cultura ha subvencionat la intervenció amb 105.000 euros. L’objectiu  és eliminar les restes d’una restauració anterior i permetre que el jaciment recuperi l’estat original.

Amb aquesta restauració, volen posar ordre en la intervenció duta a terme  els anys noranta, que va deixar «un paisatge confús i de lectura difícil».Les autoritats del Consell de Mallorca i de l’Ajuntament d’Alcúdia han visitat el jaciment per veure la feina que hi fan l’equip que ha redactat el projecte d’excavació i de restauració del fòrum de Pol·lèntia. Els experts són els arqueòlegs Miquel Àngel Cau , Margarita Orfila, Víctor Manuel Chávez i Antoni Puig, i els restauradors Bernat Burgaya i Margalida Munar.

Els responsables dels treballs consideren que la restauració duta a terme els anys noranta a la zona central de la ciutat ha configurat «un paisatge confús i de lectura difícil», de manera que la prioritat d’aquesta nova intervenció és eliminar l’anterior i netejar-ne les deixalles.

L’equip vol establir criteris per decidir quin moment de la ciutat volen mostrar; cobrir els elements i les evidències estratigràfiques que no quedin integrades en el discurs expositiu i excavar determinades àrees necessàries per entendre les estructures que vulguin consolidar.

A més, volen simplificar, regular i consolidar els talls de la terra i estudiar al detall la integració d’estructures de moments anteriors o posteriors que vulguin mostrar també en el discurs arqueològic.

Els arqueòlegs han assenyalat que és necessari respectar l’ortogonalitat que caracteritza les ciutats romans, l’adequació amb l’entorn actual i els itineraris de la nova concepció de l’espai recuperant els recorreguts originals.

Entre les actuacions previstes destaquen els accessos per arribar als nivells de cota del fòrum, documentar fotogràficament totes les restes abans de l’excavació i han de consultar arxius fotogràfics de les campanyes realitzades els vuitanta.El conseller insular de Cultura i Patrimoni, Joan Font, ha visitat els treballs acompanyat del director de Patrimoni Històric, Gabriel Cerdà, i el batle d’Alcúdia, Miquel A. Llompart.

El Consorci de la Ciutat Romana de Pol·lèntia ha rebut una subvenció de 105.000 euros del Ministeri de Cultura per dur endavant aquests treballs. A més, el Consell de Mallorca aporta una partida anual de 50.000 euros al consorci, a la qual enguany hi ha afegit una aportació extraordinària de 111.000 euros per restaurar el Casal de Can Domènech.

Pel que fa al museu del jaciment,  el batle Llompart ha assenyalat que després de fer alguns canvis d’ubicació, el faran a l’antiga trinxera del tren i el Ministeri de Cultura en redacta el  projecte corresponent.

IB3 Notícies

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s