Historia magistra vitae

“Historia vero testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae”

Ciceró, De Oratore, II, 9

(Història, realment testimoni dels temps, llum de la veritat, vida de la memòria, mestra de la vida)

Lib-aurea-dicta-978848432204

A partir d’ara, aniré publicant periòdicament aurea dicta, és a dir, dites d’or. Famoses frases i sentències en llatí que han perdurat al llarg segles.

D’aquestes frases en podem treure un doble profit. D’una banda, com que són fàcils de recordar, ens ajuden a memoritzar algunes paraules i construccions en llatí que després podrem tornar aplicar o reconèixer més fàcilment a l’hora de fer noves traduccions. D’altra banda, i sobretot, sempre en podem treure algun consell, gran o petit, per anar per la vida!

Aquesta primera l’he escollida perquè és molt coneguda i segur que ja la coneixieu; a més, és molt senzilla i el missatge que transmet és d’allò més útil.  I no hem d’oblidar que mirant en el passat, més llunyà o més proper, en el nostre o en el dels altres, sempre ens sortiran històries i experiències on trobar precedents i solucions a les situacions dels temps que  corrin.

Desig que també a l’hora de redactar us siguin útils. Els aurea dicta són sempre un bon recurs, tant pel seu contingut com per la seva forma. Si no se’ns acud una idea original i coherent, podem fer una cerca entre aquestes sentències i segur que alguna ens donarà peu a apliacar-la al tema que ens ocupi.  A més, citar una sentència llatina, sempre i quan estigui bé, clar!, aportarà al text certa qualitat estilística.

Anuncis

3 pensaments sobre “Historia magistra vitae

  1. Esper que vos agradi! I s’ho voleu, s’admenten col·laboracions! Si ja en sabeu alguna (que sé que si) i la voleu comentar vosaltres, jo estaré encantada i, òbviament, això seria mostrar una bona actitud!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s